Érdemes tudni - Pireneusi hegyikutya tenyésztő

Érdemes tudni

Nem ajánlott ez a fajta annak, aki:

  • egy nagyon egyszerűen kiképezhető és parancsra jól reagáló kutyát akar, avagy
  • aki csak azért szeretne ilyen kutyát vásárolni, mert szépnek tartja.

A pireneusi egy független, szabad és kissé tartózkodó kutya. Aki azonban egy jó baráti, megbízható, de egyéniségként viselkedő társat keres az jól választ, ha valódi pireneusit vesz. Meg kell szokni, hogy ezek a kutyák nem fognak csüngeni gazdájukon, nem nevelhetők csak jutalomfalattal. Gyerekekkel szemben különösen figyelmesek, nagyon könnyen megtanulják, mit lehet a környezetükben tenni, egyszóval kellemes társak.

Kiválóan alkalmasak állatok közötti tartásra, a nagyobb méretű állatokkal is jól kijönnek. A vérükben és génjeikben van az őrzés. Nagy helyigényük van és a sok mozgást meghálálják. Bár nagydarab kutyák, ennek ellenére nagyon gyorsak és jó mozgásúak, ha van kedvük játékosak. A pireneusi kutya legfontosabb tulajdonsága a magatartása és az eleganciája.

A kiválasztáskor a következőkre érdemes figyelni. A kanokban erős az őrzési ösztön, domináns a viselkedésük, de nagyon jól nevelhetők határozott és következetes módszerekkel. A szukákkal kicsit könnyebben lehet boldogulni a betanításkor, mert nem viselkednek dominánsan, velük a tüzelési időszak a nehezebb. A kölykök gyönyörűek aránytalan nagy mancsokkal és már nagyon korán koordinált mozgással rendelkeznek. Nagyon fontos a fogazat és az izomzat fejlettsége. A területhatárát erősen jelöli és védi, muszáj, hogy legyen egy saját védenivaló területe.

Érzelemgazdag fajta, bár tartózkodónak látszik, igényli a szeretetet, fontos számára a testi kontaktus, ezért gyakran odabújik a szeretteihez.

worldwide shipping