A fajta bemutatása - Pireneusi hegyikutya tenyésztő

A fajta bemutatása

Világszerte a legkedveltebb pásztorkutyák közé tartoznak. Vonzó külsejük, impozáns nagyságú és nyugodt kisugárzásuk a kutyakiállításokon a közönség kedvencévé teszi őket. A franciák nemzeti kutyája, amire nem ok nélkül büszkék. Szelíd, kiegyensúlyozott vérmérsékletű, ügyes, mozgékony, kitartó kutyák. A fejlett éberség velük született tulajdonság. Büszke, önálló kutya, amelyet csak türelemmel és abszolút következetességgel lehet nevelni. Általában más kutyákkal is békésen viselkedik. Napközben órák hosszat pihen, de azért szemmel tartja a birtokát. Éjszaka rendkívül éber és tökéletesen megbízható. A középkorban őrző-védő kutyaként alkalmazták. A betyárvilágban falvakat, kastélyokat bíztak rá. A romantikus korokban a nemesek szívesen büszkélkedtek vele. 1675-ben Madame de Meintenon XIV. Lajos napkirály kedvese beleszeretette a Pireneusokban való utazása során a birkákat őrző nagy fehér kutyába. Vásárolt egyet és magával vitte Párizsba. Ettől kezdve a pireneusi hegyikutya kettős életet élt, továbbra is megmaradt a vándorló nyájak őrzője, de a királyi udvarban is nagy sikert aratott. Fehérbundás főúrként valóságos státuszszimbólummá vált.

Szőrzetük taszítja a piszkot, könnyen gondozható. Szinte lehet hófehér, fehér alapon szürkés, borzszínű, homokszínű foltok fejen, a füleken és a farktőn. Néhány folt a testen nem tekinthető hibának. A fej nem túl erős a termethez viszonyítva. Az orrtükör fekete, a szem kicsi, gondolkodó és intelligens kifejezésű. Fogazata hatalmas, ollós záródású. A hátulsó végtagokon a kettős farkasköröm hiánya a versenyből való kizárást jelenti. Igen ragaszkodó, könnyen képezhető, bátor, megvesztegethetetlen és a szemet gyönyörködtető.

Ne feledjük, hogy egy pásztorkutya magabiztos és szerény, s minden önállósága és önbizalma mellett mimózalélek és imád hízelegni. Hosszú ideig farkasok és medvék ellen védte a nyájakat. A nyakát acélszögekkel ellátott nyakörvet erősítettek, hogy a teste érzékeny pontját védje a fenevadak támadásától. Mint pásztorkutyát nem a nyáj terelésére használták, hanem azok őrzésére.

worldwide shipping