A pireneusi hegyikutya tartása - Boglárka Panzió és Étterem - Mezőkövesd

A pireneusi hegyikutya tartása

A pireneusi hegyikutya az óriás kutyafajták családjába tartozik, ezért a tartásuk, etetésük mást igényel, mint a kis testű társaiké.

A kölykök táplálására nagy gondot kell fordítani, nem szabad gyorsan növeszteni őket, mert az intenzív növekedés hatására csonthártyagyulladást kaphatnak. Minden fiatalkori sántaságot komolyan kell venni, mert általában csonthártyagyulladással indul és amennyiben elhanyagoljuk, ízületi kopással végződik, ami akár maradandó is lehet.

Igényli a kalcium bevitelt akár tabletta, akár tej formájában. Jó, ha időnként csontot (nem csöves csontot), nyers húst (marha, pulyka, csirke) kap, de nem szükséges nagyon – nagyon szuper tápokon nevelni.

Nagytestű révén az etetés után pihenjen, mert tele hassal ugrálva gyomorcsavarodása lehet.

Sok vizet igényel, főleg nyáron. Az időjárás viszontagságait jól tűri. A kisebb eső nem tudja áztatni a bundáját, a nyári meleg sem viseli meg annyira, mivel fehér a színe. Télen nem szükséges fedél a feje fölé, fagyos időben is szívesen kint marad. Meleg lakásban nem érzi jól magát.

Ritkán kapnak ízületi bajokat, vagy vérkeringési betegségeket.

Gyakori azonban a kullancs okozta fertőzés, mert a nagy szőrben nehezen vehető észre a kullancs, másrészt a szokásos védelmek a nagy szőrzet miatt korlátozottan hatékonyak. Jobb többféle védőanyagot egyszerre használni.

Körmeiket nem kell vágni, ha eleget mozognak, kivéve a farkaskörmön találhatót.

Fogaik jók, de fogkövesedésre hajlamosak.

Nem fogékony a betegségekre. Szemgyulladás ritka.

A pórázos képzésük fontos. A pireneusi nem jelent gondot az utcán, de ne feledjük, hogy fizikai erővel nehéz kontrollálni. Problémamentes kutyánk lesz, ha megtanítjuk, hogy szót fogadjon, ha lábhoz parancsoljuk.

Soha ne tartsuk a pireneusi hegyikutyát láncon!

A pireneusi hegyikutya nagytestű fajta, lassan fejlődik. A teljes testi érettség (kb.2-2,5 év) különös gonddal, a fajta méretéjez igazodva. A nagytestű kutyák közül az egyik legegészségesebb, legszívósabb és legellenállóbb fajta.

Mindenféle túlzásoktól mentes, szabályos pofaszerkezetének köszönhetően nem nyálzik.

Nyugodt, kiegyensúlyozott idegrendszerű kutya.

Akinek hiányzik egy intelligens, megbízható és szeretni tudó társ, amely egyszerre őrzi a házat és családot, mindezt megtalálja egy Rodentáli pireneusi hegyikutyában.