Új kutyatulajdonosoknak a kiállításokról - Boglárka Panzió és Étterem - Mezőkövesd

Új kutyatulajdonosoknak a kiállításokról

A kutyakiállítás célja az ebek küllemi bírálata, összehasonlítása egymással, viszonyítás a standardhoz.

A kutyák bírálata a fajtastandard alapján történik, melyet minden ország kennel klubja elfogadott, arra vonatkozóan, hogy nézzen ki az adott fajta tökéletes példánya. Egyik kutya sem teljesíti ezeket a követelményeket, de a bírók azt nézik, melyik egyed közelíti meg leginkább a fajtastandardot.

Sokféle kiállítás létezik, mindegyiknek megvannak az előírásai, de a részvétel szabályai azonosak.

A kiállításon részt vevő kutyák egészségi állapotának tökéletesnek kell lennie, meg kell kapniuk az előírt oltásokat. A tökéletes külső megjelenést az egész évben végzett, rendszeres ápolás biztosítja.

A kutya megfelelő viselkedése mellett a kiállító arra fordíthatja figyelmét, hogy a kutya legelőnyösebb tulajdonságait mutassa be a bírónak.

A kutyatulajdonosok között szép számmal akadnak olyanok, akik rajonganak a kiállításokért, és sokszor nagy távolságokra is elutaznak annak reményében, hogy sikereket érjenek el. A kiállításokon részt vevők semmilyen pénzjutalmat nem kapnak kemény munkájukért, nekik az a legfontosabb, hogy bemutassák kedvenceiket, találkozhassanak hasonló érdeklődésű emberekkel, és részesüljenek a győztes kiválasztásának izgalmaiban.

Ha elhatároztuk, hogy kiállításra visszük kutyánkat, akkor már egészen fiatal korban el kell kezdeni a felkészítést. A legfontosabb teendők közé tartozik, a tökéletes viselkedés elsajátítása pórázon. Ekkor a kutya mindig a bal oldalon van, a jobb válla a gazda bal térdével van egy vonalban. Folyamatosan szoktassuk kutyánkat a forgalomhoz, emberekhez és más kutyákhoz is. Törekedjünk arra, hogy a kutya minden körülmény között figyeljen a gazdára, az utasításokat elfogadja, és számára idegen környezetben is kövesse, és benne megbízzon. Jól bevált módszer, ha fiatal korban benevezik bébi vagy kölyök osztályba, és így szoktatják hozzá a kiállítás légköréhez.

A szőrzet ápolása nem csak azért fontos, hogy jó állapotban legyen, hanem azért is, hogy az állat hozzá szokjon és később eltűrje az ezzel járó megpróbáltatásokat.

A kiállítás előtti teendő a kutya fürdetése. Langyos vízzel és a kutyák számára készült samponnal. Öblítéskor vigyázzunk, emeljük fel a kutya állát, hogy ne folyjon a szemébe, fülébe és az orrába a víz.

Amikor eltávolítottuk szőrzetéről a sampont, töröljük szárazra, majd nagy teljesítményű szárítógéppel szárítsuk meg.

A kiállítás napja a tulajdonos hosszú és fáradságos munkájának tetőpontja. Ne felejtsük otthon a kutya törzskönyvét, oltási bizonyítványát, a rendező szervezet visszaigazolását. Vigyünk magunkkal itatóedényt, egy tartalék felvezető pórázt, kefét, fésűt, törölközőt, valamint startszám kitűzőt arra az esetre, ha nem öntapadós startszámot kapunk.

A kiállításra történő megérkezés után az állatorvosi ellenőrzést követően, visszaigazolásunkkal keressük fel a kiállítási irodát, ahol megkapjuk a startszámot és a katalógust. Ez segít eligazodni, hogy hol melyik bírói kör körül helyezkedjünk el, és ebből kiderül, hogy kb. mikor következünk bemutatkozni kutyánkkal.